Gesundaberget

Publicerad 2014-07-29 20:23:05 i Fotat, På resande fot,

Igår åkte vi iväg på en liten utflykt till ett berg! Efter mycket flås och svett var vi uppe - Gesundaberget! Vi hämtade andan, fikade och knäppte några bilder medan vi beundrade utsikten. Sen var det här med att ta sig ner också... Det var inte heller någon lätt match.
På vägen upp stötte vi på herr Larv.
Utsikt ohoj!
Den bästa modellen är den som inte vet att den blir fotad. ♥
 

Sol utan vind

Publicerad 2014-07-26 19:01:51 i Allmänt, Fotat, Moi, På resande fot,

Bada varje dag, se film varje kväll. Åska och blixtar. Närgångna fjärilar och getingar. Sol utan vind. Mat. Rådjur. Fåglar. Drinkar. Regnbågar. 
 
Jag har det rätt så bra. Men det kan gärna regna en skvätt på kvällarna, för nog är det varmt alltid.
Frukost smakar som bäst när man är ledig!
Little miss Pepparkaka, och titta - jag har fått fräknar!
En rådjursmamma och två bambis!

Upptagen

Publicerad 2014-07-19 23:52:00 i Allmänt,

Hellöw alla! Jag ber om ursäkt för en otroligt dålig uppdatering från min sida. Jag har (precis som de flesta andra av er förmodar jag) gått på lov, och antingen så kan man då tänka att jag inte skriver för att det händer alldeles för mycket eller absolut inget alls. Jag skulle vilja säga en blandning av de båda. Den främsta anledningen till att jag avstått från skrivandet dock är egentligen att jag knappt ens kommit på tanken att skriva. Förrän någon dag sedan. Och då skämdes jag lite. Sedan kom jag att tänka på en liten del av en diskussion som jag hörde på radion häromdagen som istället fick mig att tänka efter.
 
Enligt det jag hörde på radion så ska den genomsnittliga svensken titta på mobilen uppemot 180 gånger per dag! Jag själv använder mobilen väldigt flitigt och kan mycket väl tänka mig att detta stämmer. För mobilen är inte längre bara till för kommunikation, utan är nuförtiden mer till som ett tidsfördriv. För nuförtiden ska ju allt gå undan; tid är pengar. Varenda sekund du inte har något att göra, så plockar du upp mobilen. Att sitta på bussen och bara kolla ut genom fönstret är nästintill omöjligt verkar det som, när man vet vad som kan ligga och lura i mobilen minuten efter man sist tittade på den. Och för att inte tala om att gå och pilla på mobilen samtidigt. Vad är det inom oss, som känner så stort behov av att svara PRECIS nu, denna sekund, som någon skrev till en? Varför inte vänta tills du anlänt någonstans och ge dig verklig tid till att svara? Nej, det går inte. För här ska så mycket som möjligt hinnas med på så kort tid som möjligt. Det är en märklig värld vi hamnat i, när man tänker efter. För när man själv lyckas lyfta blicken från sin lilla mobilskärm så ser man hur fruktansvärt märkligt det ser ut att i princip alla är upptagna med att plicka eller ringa med sina små apparater. När blev människan så himla upptagen?
 
På radion diskuterades det om det vilda användandet av mobilerna. Har det gått överstyr? Det är väl ett ganska hett ämne överallt egentligen. Det finns så många olika frågor och så många olika svar. Nuförtiden måste man alltid dokumentera allt man gör för att upplysa andra. Det handlar alltid så mycket om att marknadsföra sig själv. Det gäller att lägga upp maten perfekt eller lägga på det mest passande filtret på bilden för att få flest människor att gilla den. Det är det hela cyberlivet går ut på. Likes. Och jag är en av dem människorna. Men tack vare min pojkvän som uppmärksammade denna löjliga överanvändning har jag börjat tänka efter. Jag tar såå mycket bilder. Jag tänkte först att det hörde ihop med mitt genuina fotointresse, men inser mer och mer att många bilder bara är till för att visa upp för andra. Men jag då? Varför ska inte jag själv kunna få njuta av stunden mer än någon som inte är där?
 
Det är ju dock alltid skillnad på folk och folk. Olika nivåer av behov att tillkalla någons uppmärksamhet. Olika sätt att marknadsföra sig på. Jag ser bloggen som ett fritt andrum för mig att skriva i. Det betyder ju dock inte att det bara är till för mig, utan jag blir faktiskt hemskt glad av att höra att både den ena och den andra kikar in här ibland. Men återigen, så kommer man fram till hur och vad man väljer att dela med sig av. Jag har helt enkelt inte skrivit för att jag valt att fokusera mer på att vara i nuet, och inte bry mig så mycket om att alla andra alltid måste veta vad jag gör. Så håll till godo med uppdateringarna och tänk efter hur mycket tid du lägger ned på att marknadsföra dig själv istället för att bara vara dig själv!

Dag 7: Portsmouth & hemfärd

Publicerad 2014-07-02 21:24:19 i Bilder, På resande fot,

Så blev den sista natten i England till vår sista morgon. Vår sista engelska frukost, det sista utrymmet på kameraminnet och den sista bussfärden. Den sista dagen spenderade vi i Portsmouth, en gammal hamnstad. Mycket blev bombat under andra världskriget, så det fanns inte så många gamla hus kvar. Däremot fanns det massa gamla båtar! Så vi fick gå in på stadens båtmuseum där det fanns maassor att kolla på, men vi hann förstås inte se allt. Vi kollade på ett gammalt vrak som hette Mary Rose och var Henrik den VIII’s favoritskepp innan hon sjönk. Skeppet hade legat under vatten i nästan 400 år innan hon hittades på 60-talet. Själva skeppet var häftigt att se, men det bästa var nog alla andra grejer kring det hela. Man fick t.ex. se massa skelettrester som tydde på om personen på skeppet varit pilbågsskytt eller kock o.s.v. genom att se olika slitage och snedväxter i kroppen. Det fanns otroligt mycket som var välbevarat, och medan man gick runt därinne kunde man bygga upp en liten historia kring hur det var att leva på den tiden.
Lite stadsvandring innan vi kom till båtmuseet
HMS Victory
 
Efter Mary Rose hoppade vi ombord på en annan båt som hette HMS Warrior, som än idag har en kapten som mellan åren byts ut.  Även fast den inte används, och heller aldrig behövt användas, så målas den dock om och restaureras kontinuerligt. Vajert! 
 
Efter allt båttittande var magen tom, så vi promenerade iväg till ett område med massa gallerior och åt på Jamie Olivers egen restaurang; Jamie’s italian! Mannen själv var inte där förstås, men maten smakade deeeelicious ändå! Det blev även en mojito som ett litet avslut på den här veckan. Tack o hej, nu flyger vi hem! Efter att ha spenderat natten i Köpenhamn först förstås…

Dag 6: Stonehenge & Salisbury

Publicerad 2014-07-01 00:22:00 i Bilder, På resande fot,

Så har vi kommit fram till den näst sista (och kanske viktigaste) dagen. Idag på förmiddagen var vi nämligen och kollade på Stonehenge. En massa stora stenar, perfekt utformade och placerade i formationer på en kulle mitt ute på ett stort öppet landskap. Såå många frågor som väcktes. Varför byggdes det? Och HUR? SÄG MIG HUUUR!?  Som vår guide sade, så blir man lika fascinerad varje gång man kommer dit, vilket jag kan förstå. Vi spenderade över en timme på att bara gå runt och titta på de stora stenarna och lyssna på information om dem. Det är något som är så himla mystiskt med monumentet att man inte kan slita sig ifrån det. 
 
Stonehenge byggdes för närmare 5000 år sedan på bronsåldern och är gjort av sandsten. De tyngsta blocken väger mellan 40-50 ton styck. De är släpade ända bortifrån Wales, 40 mil från platsen de står på!! Så säg mig, hur FAN kunde människor från den tiden få de här tunga blocken på plats?!? Det sägs att det krävdes ungefär 600 man på ett block, men att folk dog med jämna mellanrum i transporten av dessa. Så många hundra krävdes för att resa monumentet. Såklart är det inte lika mäktigt att kolla på en bild som att se det med egna ögon, men så här såg det i alla fall ut!
Stonehenge på avstånd
Papi fotar
 
Dagens andra halva bestod av sightseeing i staden Salisbury! En stad med en härlig blandning av gammalt och nytt. Där åt vi lunch och tittade på en av de finaste kyrkorna jag sett i mitt liv - Salisbury Cathedral. Byggd på så tidigt som 1200-talet och stående och aktiv än idag. Det är något när man går in i såna kyrkor som gör att man känner sig så sårbar på något sätt. Mänsklig liksom. En mäktig upplevelse i alla fall.
Här har ni godingen - Salisbury Cathedral! Högsta tornet i England.
 
Efter den långa dagen blev det dags för hotellet. Det ligger i Bournemouth och sägs ha Englands gladaste befolkning. Innan kvällens middag tog jag och pappsen en liten tur ned till stranden som är promenadavstånd bort! Men nu måste jag packa om min väska, sen bums i säng! Tataa!
Stans vackraste bil!

Om

Min profilbild

Jasmin heter jag, och jag är född 1992. Jag är alldeles lagom svensk med en stor klick iranier. Jag föddes och bor numera också i Umeå med min fantastiska pojkvän! Jag jobbar som danslärare efter att ha pluggat danspedagogprogrammet på Karlstads Universitet. Förmodligen ett av världens bästa jobb, om du frågar mig. Hemma hos mig är ofta radion på. Jag gillar te. Djur. Vänner. Familj. Baka. Spela trummor. Dansa. Laga mat. Pyssla. Shoppa. Träna. Fika. Skratta. Här kan du läsa om det jag gillar. Välkommen!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela